Omraam Mikhael Aivanhov-Anul Nou

Cabala ne învaţă că fiecare zi este o fiinţă trăitoare, simţitoare, care poartă în ea toate actele noastre fizice şi psihice. Poţi spune că cele 365 de zile ale anului sunt ca o bandă magnetică, pe care este înregistrat tot ce ni s-a petrecut bine sau rău,  fericit şi nefericit. Fiecare an separat al vieţilor noastre este asemeni unei astfel de benzi magnetice.

Anul Nou este nou şi, totuşi, în acelaşi timp, este deja vechi, îmbătrânit de tot ce ni s-a întâmplat fiecăruia de-a lungul vieţilor noastre. Anul Nou este precum apa pură a unui izvor de munte ce se amestecă cu apele stătătoare pe care le întâlneşte în jos; este nou şi, totuşi, nu este întru totul nou, pentru că este trăit de fiinţe umane împovărate de trecutul lor. De aceea, deşi totul este nou, bărbaţii şi femeile nu reuşesc niciodată să trăiască în el o viaţă cu totul nouă.

Anul Nou este virgin pe de-a întregul, dar cine ştie ce fel de împrejurări ceţoase ne va aduce sau ce fel de tovărăşie ne va ţine. Trecutul, prin care înţeleg toate stările pe care fiinţele umane le-au cunoscut şi toate evenimentele care le-au marcat viaţa, este înregistrat şi gravat în ele, şi este nevoie de o mare cunoaştere, răbdare şi hotărâre pentru a şterge aceste inscripţii şi a te elibera de stereotipurile trecutului…

Anul pe care îl numim „nou” este vechi chiar de la început, fiindcă oamenii care îl întâmpină sunt vechi în modul de gândire, simţire şi în toate obiceiurile lor. Ei nu s-au gândit niciodată să-şi spele vasele, oalele sau cratiţele înainte de a le umple cu apa pură a Anului Nou. Şi totuşi nu este acesta primul lucru pe care îl învăţăm în bucătăriile noastre: înainte să turnam apă curată într-un vas, trebuie să-l curăţăm şi chiar să îl frecăm cu spălătorul de sârmă, în caz contrar apa curată fiind murdărită de vas – chiar şi un copil ştie asta!

Dar, când vine timpul să-şi umple inimile, sufletele şi minţile cu apa pură, oamenii nu se gândesc nicicând să şi le cureţe mai întâi. Deşi ei aplică această lecţie zilnic în bucătăriile lor, când la mijloc sunt propriile lor vieţi, este ca şi cum nu ar fi ştiut-o niciodată; uită că trebuie să aplice aceleaşi reguli pentru ei înşişi şi să arunce tot ce este murdar şi întunecat din ei, şi să reţină numai ceea ce este pur.

Nenumărate detalii din viata noastră cotidiană ne ajută să înţelegem acest adevăr: în casele noastre, de exemplu, preţuim picturile, mobilele frumoase şi bijuteriile de valoare ani de-a rândul, câteodată secole, însă ne debarasăm de lucrurile care nu mai au vreo valoare; sau, ţinem florile culese într-o vază trei sau patru zile, dar apoi trebuie să le aruncăm şi aducem altele, proaspete. Cu toate astea, oamenii cred că pot ţine înlăuntrul lor tot felul de lucruri vechi, murdare, stricate

Da, trebuie să înţelegem Anul Nou mai bine; trebuie să îl întâlnim cu convingerea adâncă că este o fiinţă vie, cu înzestrări înalte, care ne aduce cadouri preţioase; trebuie să învăţăm să ne pregătim un mare spaţiu înăuntrul nostru astfel încât să fim capabili să primim această bogăţie de daruri; trebuie să învăţăm să îndepărtăm continuu tot gunoiul vechi care se adună în inimile şi minţile noastre, şi să facem loc Anului Nou chiar înainte să vină.

Cabala ne spune, de asemeni, că Anul Nou este influenţat de stele. Naşterea unui An Nou este la fel ca naşterea unui copil; este începutul unei vieţi care va dura 12 luni. Când se naşte un copil, cineva poate să-i facă un horoscop bazat pe data şi ora naşterii şi să prevadă astfel principalele evenimente din existenţa copilului. Iar noi putem proceda aidoma la naşterea unui An Nou; de fapt, ar trebuie să ştii că prima zi a anului determină cum va fi prima lună, a doua zi – a două luna, a treia zi – a treia lună, şi aşa mai departe. Asadar, trebuie să trăieşti, să gândeşti, să te simţi şi să te comporţi cât poţi mai bine, cel puţin în primele 12 zile ale anului şi, în acest mod, să-l influenţezi, să-l determini să-ţi fie favorabil.

Omraam Mikhael Aivanhov

Facebook Comments

Distribuie Articolul

Lasă un răspuns

Name *
Email *
Website